wtorek, 26 kwietnia 2011

KRZEM - pierwiastek zdrowia i urody

           Krzem jest najważniejszym składnikiem mineralnym człowieka. Ciało ludzkie o wadze 70 kg zawiera  7 gram organicznego i nieorganicznego krzemu. Jest podstawą struktury kości, chrząstek,  naczyń  krwionośnych, mięśni, skóry, paznokci, włosów,  jest obecny w trzustce, wątrobie, nerkach, sercu, tarczycy, grasicy itd. Występuje przede wszystkim w  tkance łącznej,  z której zbudowane są ścięgna, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, zastawki serca,  skóra i układ   kostno-stawowy.       

          
Organizm ludzki potrzebuje 20-30 mg krzemu dziennie. Większej  dawki wymagają kobiety w ciąży, osoby po operacjach kostnych oraz ludzie starsi,  gdyż     ilość tego pierwiastka  w narządach  maleje z wiekiem, oraz dzieci w okresie wzrostu.
                                                                                       Aktualnie ponad 90% społeczeństwa na świecie ma niedobór krzemu, w Polsce prawie 100%.
Krzem usuwa z komórek substancje toksyczne, korzystnie wpływa na naczynia włosowate,, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom ( stymuluje proliferację limfocytów obwodowych) , bierze udział w procesach zapalnych i nowotworowych( hamuje wzrost limfocytów stymulowanych PHA ), uszczelniając je zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.


Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie.


Krzem ma ogromne znaczenie zarówno jako element strukturalny, jak również w pracy wielu systemów, a to: enzymatycznego, odpornościowego, gospodarki wodnej, komunikacji na poziomie komórkowym.


Krzem to świetny kosmetyk. Oczyszcza skórę z wyprysków ropnych, pobudza procesy regeneracji zachodzące w skórze, a biorąc udział w syntezie białek tkanki łącznej, kolagenu i elastyny, ujędrniają skórę i likwidują już utworzone zmarszczki.


Niedobory krzemu mają duży udział w pojawianiu się wielu chorób przewlekłych oraz tzw. chorób cywilizacyjnych. Zatrucie środowiska, sposób produkcji żywności i przetwórstwo spożywcze spowodowały, że nie dysponujemy odpowiednią ilością przyswajalnego organicznego krzemu w naszym pożywieniu.


Zaburzenia metabolizmu związków krzemu w organizmie człowieka prowadzą do wielu procesów patologicznych takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroby skórne, nowotwory, gruźlica i kamica nerkowa. Poza tym powodują obniżenie odporności immunologicznej i starzenie się organizmu.

                       Krzem ( np. Enterosgel ) stosuje się jako substancję detoksykacyjną przy ostrych i przewlekłych intoksykacjach różnego pochodzenia, w przypadku zatrucia jadami, lekami, alkoholem, solami metali ciężkich, przy kompleksowej terapii ostrych infekcyjnych zachorowań przewodu pokarmowego, przy alergii pokarmowej m.in. wywołanej lekami.  


                        Doskonałe efekty  przy wspomaganiu leczenia wątroby, m.in. wirusowe zapalenie wątroby A i B, marskość, zaparcia, wzdęcia, przy przewlekłej niewydolności nerek i wątroby oraz skazie moczanowej.               


                      Absorbuje końcowe produkty przemiany materii: mocznik, kreatyninę, bilirubinę, kompleksy lipidów, cholesterol, aromatyczne węglowodory i ich pochodne, rozpuszczalniki organiczne, bakteryjne endo i egzotoksyny, inne produkty rozpadu białek, a także inne przemysłowe substancje trujące, łącznie z inkorporowanymi radionuklidami.

Szczególne miejsce zajmuje w zwalczaniu i profilaktyce nowotworów, m.in. przewodu pokarmowego i skutków ubocznych związanych  z terapiami przeciwnowotworowymi.Można go stosowanie przy ogólnej detoksykacji organizmu przed i po zabiegach chirurgicznych oraz chemio i radioterapiach. Bezproblemowo radzi sobie z przewlekłym stanem zapalnym i wrzodami przewodu pokarmowego, ponieważ w większości przypadków nagromadzone toksyny, odpady metabolizmu, patologiczne grzyby i bakterie uniemożliwiają regenerację błon śluzowych, oczyszcza jelita i żołądek, pozwalając zadziałać lekowi.
                         Stosuje się go przy leczeniach chorób skóry wywołanych m.in. zaburzeniami układu nerwowego i zanieczyszczeniem organizmu (półpasiec, łuszczyca), a także wywołanymi alergiami pokarmowymi. Jest także skuteczny przy leczeniu atopowego zapalenia skóry i innych skórnych alergii. Łagodzi bowiem swędzenie i nie pozwala tworzyć się nowym ogniskom zapalnym, wysypce. Ma zastosowanie w toksykozie ciąży, astmie, skutkach ubocznych po usunięciu wyrostka, oparzeniach w fazie intoksykacji.

Źródłem tego cennego pierwiastka
jest ciemne pieczywo, produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze, otręby, płatki oraz wiele gatunków warzyw i owoców (szparagi, pietruszka, kalafior, szpinak, chrzan, ogórki, seler, buraki, pestki słonecznika, marchew, groszek, rzodkiewka, ziemniaki, kukurydza, pieczarki, cebula, soja, jabłka, suszone śliwki), mleko, herbatki ze skrzypu polnego, pokrzywy, rdest ptasi, podbiał. Pamiętać jednak należy, że skrzyp polny zawiera tzw. antywitaminę B1 i dlatego w przypadku dłuższej kuracji zielem skrzypu należy przyjmować tiaminę (witaminę B1).



Jednym z ważniejszych źródeł krzemu dla człowieka jest też woda pitna zwierająca różne rozpuszczalne związki krzemu.
Profilaktycznie możemy uzupełniac niedobory krzemu organiczną krzemionką Power Si+ ,  która jest  przyswajana prawie w całości. Zawartość krzemu organicznego w Power Si + wynosi 1500 mg/ litr, czyli w dawce  30ml znajduje się go ok. 45mg, tj.dzienna dawka.
        
Uzupełnianie diety produktem Power Si + zapewnia organizmowi odżywianie na poziomie komórkowym w szerokim tego słowa znaczeniu.

2 komentarze:

  1. Biorę krzem organiczny od jakichś 2 miesięcy i już widzę efekty, szkoda, że tak mało mówi się o krzemie, jest naprawdę dobry!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny artykuł.

    OdpowiedzUsuń