Share it

poniedziałek, 2 maja 2011

Musztarda - zdrowa, czy niezdrowa ?

Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej, czarnej lub sarepskiej.

Od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Powstaje w wyniku łączenia ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z octem. Dodaje się także sól i cukier.
Poprzez zastosowanie różnego rodzaju przypraw (głównie smakowych), substancji barwiących, wykorzystanie różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia (stopnia rozdrobnienia) powstało wiele odmian musztardy.

Musztarda ma wiele właściwości leczniczych. 
Działa pobudzająco na apetyt i stymuluje układ krążenia.                                                       
Posiada bardzo mało kalorii i tłuszczu, zawiera wapń, magnez i witaminę B.
W dzisiejszych czasach naukowcy udowodnili, że musztarda stymuluje aktywność mózgu i pomaga trawić tłuszcze. Oleje i gorzkie substancje zawarte w musztardzie powodują zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych.

Głównym skladnikiem musztardy jest gorczyca
Gorczyca zawdzięcza swój gorzki smak i lecznicze właściwości synapinie ( ester kwasu synapinowego i choliny), metabolit wtórny o właściwościach przeciwutleniających.
Gorczyca stanowi świetne lekarstwo przy chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach trawienia,
ma właściwości  żółciopędne, pobudzające wydzielanie trzustki i żołądka.
Używana jest do produkcji plastrów łagodzących przeziębienia i bóle reumatyczne.
Ma działanie antybakteryjne, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy.Zawiera duże ilości siarki, wykorzystywanej przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z leków i innych toksycznych substancji, w tym metali ciężkich, usuwając je z organizmu.


Jednym z dodatków, który jest obecny w prawie każdej musztardzie jest kurkumina.

Kurkumina jest naturalnym składnikiem rośliny o nazwie ostryż długi, występującej w Azji.
Kurkumina cieszy się niezwykłym uznaniem lekarzy ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, wykorzystywane w leczeniu schorzeń układu trawiennego.
Kurkumina posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas w Houston potwierdzili skuteczność kuruminy w terapii nowotworowej.

Musztarda ( i jej składniki ) mają wiele zastosowań:

Dla niejadków:
  kanapka posmarowana masłem, na to musztarda i wg uznania kolorowe dodatki. Sprawdzone,działa.

Odwar:
1 łyżkę nasion białej gorczycy wsyp do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij pół szklanki po posiłku.Poprawia trawienie.

Okład: nasiona gorczycy zalej wrzątkiem i utrzyj je na papkę. Następnie nałóż na gazę i przyłóż na kwadrans na bolące miejsce.

Poduszki gorczycowe: potrzebne będą bawełniane worki o różnej wielkości (w zależności od chorego stawu). Wypełniamy je ziarenkami do ¾ pojemności worka i zaszywamy otwarty brzeg. Podkładamy je pod bolące stawy. Znachorzy wierzą, że gorczyca promieniuje znosząc dolegliwości bólowe. Nauka działanie gorczycy tłumaczy masażem ziarenek.

Rozsypana gorczyca  pod łóżkiem ( lub woreczki nią wypełnione ) znosi  niekorzystne oddziaływanie żył wodnych na nasz organizm, np.bóle głowy, niewyspanie,chroniczne zmęczenie.


http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2004,
http://www.roleski.pl
http://www.we-dwoje.pl
http://pl.wikipedia.org

http://www.bioslone.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz