Share it

wtorek, 3 maja 2011

Płynne złoto



Olej arganowy
Jest nazywany "płynnym złotem" lub "złotem Berberów. Zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz ręczny proces wytwarzania.Jest wytłaczany na zimno ze świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania Spinosa.By uzyskać litr oleju, trzeba poświęcić około 15 godzin i zużyć ok. 30 kg owoców. Olej arganowy posiada szereg właściwości zdrowotnych, cieszy się też popularnością jako składnik wielu kosmetyków - szczególnie drogich kremów np: Galenic Argane.Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak: karotenoidy, tokoferole, dużą dawkę witaminy E.
W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio  1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem.Wykazuje aktywnośc antyproliferacyjną i przeciwcukrzycową, działanie p/bólowe i p/zapalne, redukuje czynniki ryzyka chorób ukladu sercowo-naczyniowego.

Do pielęgnacji skóry  - zwilżony woda płatek kosmetyczny skropic olejkiem i obmyc twarz, kilkakrotnie w ciągu dnia. Skóra po takim zabiegu nabiera blasku, kolorytu, jest odżywiona i nawodniona. Zostaje odbudowany płaszcz hydrolipidowy, zmarszczki znikają.
Olejek arganowy wzmacnia, odżywia i regeneruje także  paznokcie i włosy.


Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, wit.E i A oraz sole mineralne. Jest to prawdziwy eliksir młodości o działaniu przeciwzmarszczkowym. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją, poprawia miękkość i elastyczność naskórka, działa nawilżająco. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.
Olejek różany
Olej z owoców róży jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Posiada naturalne właściwości antyoksydacyjne i lekko ściągające. Olej ten wykazuje poprawę elastyczności skóry, ułatwia regenerację komórek, zwalnia procesy starzenia skóry. Zmniejsza ilość powstających zmarszczek, zmniejsza zbliznowacenia. Olej z róży znajduje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej i uszkodzonej (także przez opalanie) - wspomaga proces łuszczenia się skóry, hamuje proces starzenia. Nadaje się także do skóry tłustej o skłonności do trądziku.

Olejek Neroli  
Olejek z kwiatów gorzkiej pomaranczy rozładowuje napięcie, działa uspokajająco i relaksująco, używany jest do skóry przetłuszczającej się i wrażliwej. Ma właściwości ściągające. W połączeniu z wodą różaną tworzy    bardzo przyjemny aromat.                                                                                                                               
żródło: 
Postępy fitoterapii 2/2010,s.106 - 113

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz