środa, 29 lutego 2012

Osmoregulacja – ważny parametr rozwoju bakterii

Warunki środowiskowe, takie jak temperatura, pH, promieniowanie czy ciśnienie osmotyczne stanowią
ważne czynniki limitujące wzrost i rozmnażanie się bakterii. Prawidłowa struktura i metabolizm
komórki bakteryjnej utrzymywane są dzięki stabilnej gospodarce wodno-elektrolitowej,
regulowanej w procesie osmozy.
Gwałtowne przemiany wywołane szokiem osmotycznym (dehydratacja, rehydratacja) prowadzą m.in. do modyfikacji fosfolipidowej struktury błony komórkowej,
a nawet śmierci komórki. Zjawiska zakłócające proces osmozy, stanowiące jednak naturalny element życia komórki, mogą się pojawić na przykład w układach koloidowych. Biologiczna identyfikacja ciśnienia osmotycznego powiązana jest ze wzrostem lub spadkiem siły osmotycznej środowiska bytowania organizmów. Komórki poddane stresowi osmotycznemu, takiemu jak wzrost ciśnienia osmotycznego, inicjują mechanizmy aktywnego radzenia sobie z niekorzystnymi skutkami jego działania. Procesy osmoregulacyjne mają na celu utrzymanie turgoru komórki, a tym samym zapewnienie warunków do prawidłowego rozwoju bakterii. Osmoregulacja, polegająca na utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórki, dotyczy m.in. gromadzenia swoistych substancji osmoregulacyjnych, tzw. osmolitów. Osmolity są małymi, rozpuszczalnymi cząsteczkami organicznymi, wpływającymi korzystnie na stabilizację błon i białka komórkowe, nie zakłócając jednocześnie centralnego metabolizmu komórki. Magazynowanie substancji
osmoregulacyjnych odbywa się w wyniku syntezy lub przez pobranie z otoczenia za pomocą specjalnych
systemów transportowych, aktywowanych przez bodźce mechaniczne. Wiedza o wpływie ciśnienia osmotycznego na mikroorganizmy oraz o regulacji jego działania pozwala m.in. na odpowiednie wykorzystanie bakterii w różnych gałęziach przemysłu biotechnologicznego....

przeczytaj więcej na:
http://www.phmd.pl/abstracted.php?level=5&ICID=966604

Wiedza ta, pozwala również,  zrozumiec procesy toczące się w jelicie, w odniesieniu do zaburzenia składu naturalnej mikroflory jelitowej.Odpowiednie nawodnienie organizmu jest równie ważne, jak odpowiednie jego odżywienie.I nie bez różnicy jest, co pijemy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz