środa, 22 stycznia 2014

Wzmocnij organizm! Jedz kiszoną kapustę!


Już nasze babcie wiedziały o leczniczych właściwościach kiszonej kapusty. Kapusta ta oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki.
Jak podkreśla dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Bezpieczeństwa Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN) kapusta pasteryzowana jest praktycznie bezwartościowa pod względem związków biologicznie aktywnych.
Specjaliści z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN, w ramach projektu finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, przeprowadzili monitoring kapusty kiszonej dostępnej w sklepach. Próbki kapusty były analizowane pod kątem obecności związków o aktywności przeciwnowotworowej.
Najlepiej kupować kapustę z beczki. Nie jest ona przepakowywana do mniejszych torebek, a tym samym nie jest narażona na utratę cennych składników wskutek działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta gorszej jakości, w której na skutek nieprawidłowego przebiegu fermentacji dochodzi do nadmiernego wzrostu niewłaściwej mikroflory. Taka kapusta w trakcie nawet krótkiego przechowywania będzie gniła.
Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Kapusta kiszona zawiera też związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. Kwas mlekowy zakwaszając środowisko działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne m.in. na drożdżaki, które powodują zakażenia grzybiczne.


(Źródło: PAP)

1 komentarz:

  1. Kiszonki pomagają przywrócić prawidłową florę bakteryjną jelit, wzmacniają układ odpornościowy. Podobnie jak probiotyki. Trilac można podawać dzieciom już od 1 miesiąca życia, są dostępne w formie kapsułek i tabletek, na https://trilac.pl/rodzina-trilac// możecie zobaczyć jak wygląda ten probiotyk.

    OdpowiedzUsuń