wtorek, 28 lutego 2012

Jelita - drugi mózg

Przewód pokarmowy to złożony ekosystem, otwarty na egzogenne mikroorganizmy. Stanowi największą powierzchnię kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym człowieka. Całkowita powierzchnia śluzowki szacowana jest na ok.200-300m2.

Stałośc środowiska wewnętrznego zapewnia: system nabłonkowy jelita, układ odpornościowy podścieliska jelit, tzw. GALT oraz flora jelitowa. Te trzy elementy są ze sobą powiązane i znajdują się w stałej aktywności. Jeśli jeden z nich zawiedzie, sojusz zostaje osłabiony i rozpoczyna się patologia.Wstępem do niej zawsze jest dysbioza. Dysbioza to jakościowe i/lub ilościowe zaburzenie równowagi złożonego zbioru mikroorganizmów zasiedlających jelita, tzw. fizjologicznej flory jelitowej.

Chwilowa, fizjologiczna nierównowaga - następuje w każdym przypadku wtargnięcia do jamy ustnej              i przewodu pokarmowego jakiegokolwiek czynnika zewnętrznego. Jest nim żywnośc, obcy drobnoustrój - wirus, bakteria, substancje chemiczne - alkohol, leki, pestycydy, hormony... Nakładają się na to impulsy, pochodzace z kontrolującego te procesy układu nerwowego, odpornościowego, hormonalnego. Jednakże dopóki ów ,,czynnik zewnętrzny" nie złamie fizjologicznej równowagi drobnoustrojów zasiedlających jelita nie zauważamy żadnych nieprawidłowości.

Wskutek jednak przewlekłego, drażniącego / hamującego i toksycznego oddziaływania owych ,,czynników zewnętrznych", dochodzi do zmiany poszczególnych parametrów chemicznych środowiska jelita i równowaga zostaje zaburzona. Kosztem jednego drobnoustroju rozwija się inny, znajdujący warunki sprzyjające nadmiernemu rozrostowi.

I tak właśnie właśnie jest u większości z nas. Proces ten rozpoczyna się już u niemowląt w chwili przejścia na sztuczne dokarmianie. Wraz z wiekiem równowaga zostaje zaburzona wskutek złego odżywiania, stresu, okresowych zatruc a nawet złych warunkow środowiskowych. Destrukcyjny wpływ dysbiozy na organizm ludzki ujawnia się z biegiem czasu, dotyczy każdego narządu, tkanki, komórki, każdego układu regulacyjnego - bezpośrednio lub pośrednio poprzez toksyny, niezależnie od czynnika wyzwalającego.

Początkowo są to dolegliwości miejscowe, ograniczone do przewodu pokarmowego, najczęściej wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia, przelewania, zgagi, kolki, zespół jelita drażliwego, wrzodziejace zapalenie jelit...
Nastepnie proces rozprzestrzenia się na  narządy biorące udział w trawieniu, jak: trzustka, wątroba, żołądek, ktore stają się zbyt obciążone i niewydolne. Zostają upośledzone procesy trawienia, wchłaniania i odżywiania komórkowego. Do tego dołączają toksyny, których działanie jest wielokierunkowe i modulujące nasz układ nerwowy, odpornościowy i hormonalny.

Jelito przestaje pełnic funkcję ochronnną, zaczyna przeciekac, układ odpornościowy zaczyna popełniac błędy. Organizm stopniowo, w pewnych zakresach regulacyjnych traci kontrolę. Pojawiają sie choroby z autoagresji, alergie, astmy, atopowe zapalenia skóry...
Wskutek permanentnego niedożywienia  stopniowo spada jego wydolnośc, energetyka i ogólna odpornośc.
Rozregulowuje się układ hormonalny i nerwowy. Pojawia się zagrożenie chorobami metabolicznymi: miażdżycą, dną, osteoporozą, zapaleniem stawów, łuszczycą, kamicą moczową, tzw.zespołem metabolicznym, otyłością i chorobami nowotworowymi.

Organizm zaczyna się starzec, procesy kataboliczne przeważają nad anabolicznymi. Suplementy i witaminy nie pomagają, gdyż nie są wchłaniane, a nawet szkodzą, gdyż zawodzą mechanizmy oczyszczania.

Gatunek ludzki podlega niezmiennym prawom natury,  organizm ludzki jest skonstruowany jako samoregulujący się układ. Jesteśmy ,,zaprogramowani" na dożycie średnio 100 - 120 lat , w jakiej kondycji? - to już zależy od każdego z  nas indywidualnie.


 Zacznijmy więc od początku....

Przewód pokarmowy to złożony ekosystem, otwarty na egzogenne mikroorganizmy. Stanowi największą powierzchnię kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym człowieka. Całkowita powierzchnia śluzowki szacowana jest na ok.200-300m.

Stałośc środowiska wewnętrznego zapewnia: system nabłonkowy jelita, układ odpornościowy podścieliska jelit, tzw. GALT oraz flora jelitowa.Te trzy elementy są ze sobą powiązane i znajdują się w stałej aktywności. Jeśli jeden z nich zawiedzie, sojusz zostaje osłabiony i rozpoczyna się patologia....


ryc.:


1 komentarz:

  1. Florę jelitową szczególnie zaburzają antybiotyki dlatego istotne jest aby przy ich zażywaniu stosować probiotyki. Mają one działanie ochronne dla jelit, po terapii pomagają przywrócić prawidłową mikroflorę w jelitach. W aptece można dostać takie preparaty bez recepty, jednym z nich jest Trilac https://trilac.pl/trilac/ .

    OdpowiedzUsuń