poniedziałek, 16 lipca 2012

Święte zioło

           Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederaceae)
  •  u pierwotnych ludów Europy Północnej należał do dziewięciu świętych ziół, które jako potrawa kultowa spożywane były na wiosnę.
  • Św.Hildegarda z Bingen zalecała zaparzac go na tłustym kozim mleku, bo jego olejki z trudem rozpuszczają się w wodzie.
  • Zuzanna Fischer polecała ,,olej z cudownego ziela"na trudne, ropiejące rany.
  • pili go malarze i pracownicy odlewni ołowiu przeciwko zatruciom metalami ciężkimi, w dobie zanieczyszczonego przez wyziewy samochodowe powietrza, przygotowany jako napar, wspomaga wypłukiwanie ołowiu z organizmu
  • Matthiolus- mistrz zielarstwa z XVI wieku przepisywał kurdybanek w winie na “otwarcie wątroby i śledziony” by “wypędzić trucizny”.
  • Gill-houses - to piwo z kurdybanka było popularne przez wiele pokoleń w Anglii
  • specyficzny zespół substancji dobranych przez Naturę w kurdybanku pozwala oczyścić limfę
    eliminując to, co zostało z rozpadu bakterii, wyprowadzajac i same bakterie . Reguluje metabolizm , łagodzi zapalenia  w procesach martwiczych, ropnych.
  • ma urokliwe kwiatki, oryginalny zapach i smak, smakuje ,,solo", dobrze komponuje się z innymi ziołami, np.miętą czy liściem morwy,
  • napar, ze świeżego ziela, który właśnie popijam na zakończenie dnia, ma świetny smak i piękny, złocisty kolor.Polecam.
żródło: Opowieśc o kurdybanku i wojnie piwnej - J.Ragis
zdjęcie: http://www.garnek.pl/vidi50/9641054/bluszczyk-kurdybanek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz