niedziela, 20 lutego 2011

Zdrowe tłuszcze pomogą ci zabłysnąc...

,,Jeżeli nie troszczysz sie o swoje ciało, staniesz się jego ofiarą."  D.Loreau

,,Diety niskotłuszczowe pozwalają zachowac szczupłą sylwetkę, ale mają negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną. Zdrowe tłuszcze (NNKT) odpowiadają za wygląd skóry, kończyn, systemu odpor- nościowego i hormonalnego,a także mózgu.
Kobiety o niskim poziomie tłuszczu w ciele mają zazwyczaj bardzo ubogie miesiączki lub nie mają ich wcale, co jest oznaką zbyt niskiego poziomu estrogenu lub progesteronu. Może to prowadzic także do  ubytków w kościach i powstawaniu innych symptomów przed- wczesnego starzenia się, włącznie z pogorszeniem funkcji poznawczych.

Tłuszcz powinien stanowic 21-35 procent twojej masy ciała, dlatego dostarczaj sobie zdrowych tłuszów z olejów tłoczonych z warzyw, orzechów i nasion. Mój ulubiony to olej lniany, migdałowy, z orzechów włoskich, sezamu i oliwa z oliwek. Dodawaj je do warzyw, sałatek, fasoli i produktow pełnoziarnistych.
Jedz pokarmy zawierające zdrowe tłuszcze: orzechy, nasiona, awokado, oliwki i tłuste ryby morskie."
                                                      z książki:  Dr Mashing Ni ,,Druga młodośc"

Oliwa z oliwek chroni organizm przed wieloma chorobami określanymi mianem „cywilizacyjnych”. Związane jest to z zawartością dużej ilości naturalnych przeciwutleniaczy: witaminy E,F oraz mieszaniny związków zwanych polifenolami. Przeciwutleniacze są bardzo skuteczną bronią w walce organizmu z wolnymi rodnikami – niszczycielskimi cząstkami o dużej reaktywności chemicznej. Działanie wolnych rodników prowadzi do zapoczątkowania licznych stanów zapalnych, chorób układu krążenia, przyspiesza starzenie organizmu, jak również może być przyczyną nowotworów.
Dlatego też w ramach profilaktyki, do każdego posiłku, zjadajmy łyżkę oliwy z oliwek (uelastycznia ścianki jelit oraz ułatwia wchłanianie naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Największą ilość przeciwutleniaczy zawiera oliwa extra vergine.

Stosowanie oliwy z oliwek polecane jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Zawiera ona bowiem
jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie
podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Dodatkowo powodują zmniejszenie lepkości krwi i blokują wchłanianie dostarczanego wraz z jedzeniem cholesterolu.Dlatego też mieszkańcy Krety, którzy piją oliwę niemalże jak wino, niezwykle rzadko chorują na serce i chorobę wieńcową.
Oliwa z oliwek to produkt lekkostrawny i ma ochronne działanie na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami – wystarczy rano na czczo wypić łyżkę oliwy z oliwek
i popić ją szklanką ciepłej wody.
Nakładana na skórę szybko się wchłania i przenika aż do kości, zapobiegając w ten sposob złamaniom, często występujacym u osob w starszym wieku.
Oliwa z oliwek, oraz inne tłuszcze pochodzenia roślinnego, to także doskonały, idealny, naturalny kosmetyk pielęgnacyjny i upiększający. 

Ale o tym w dalszej części...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz