Alergia na pszenicę
Po mleku krowim na drugim miejscu znajduje się pszenica, która jako obcogatunkowe białko towarzyszy ciągle człowiekowi od najwcześniejszego okresu życia. Od 2 roku życia z całą pewnością nie ma dnia, abyśmy nie spożywali pszenicy w jakiejś postaci. Poza tym jest ona rośliną, z którą od stuleci przeprowadza się różne manipulacje hodowlane. Zbiory pszenicy są we wszystkich krajach rolniczych świata czynnikiem gospodarczym pierwszej rangi, dlatego stosuje się wciąż nowe środki i techniki, aby zwiększyć plony. Ta przesadna hodowla przynosi większe zbiory, jak również wzrost potencji alergenowej, tzn. coraz więcej ludzi rozwija alergię na składniki ziarna pszenicy. (Co jest interesujące nie znane są uczulenia na orkisz - pierwotną formę pszenicy! ) Tu omawiana "prawdziwa alergia na pszenicę" jest nadwrażliwością na białko pszenicy, czyli składnik białkowy ziarna, powstałą najczęściej w okresie wczesnego dzieciństwa na podstawie dziedzicznej "zdolności" do reakcji alergicznej. Ważne jest różnicowanie z zupełnie innym obrazem chorobowym nadwrażliwością na gluten. Gluten występuje również w innych rodzajach zbóż (żyto jęczmień, owies) i jest białkiem klejorodnym. Nadwrażliwość na nie wywołuje choroby celiakii z zaburzeniami czynności jelita cienkiego, z charakterystycznymi, obfitymi stolcami zawierającymi duże ilości tłuszczów i narastającymi zaburzeniami rozwojowymi.
Prawdziwa alergia na pszenicę jest znacznie częstsza niż celiakia, ale - co jest zaskakujące - prawie w ogóle nieznana. Osoba uczulona na pszenicę nie może skorzystać ani z wiedzy o nadwrażliwości na gluten, ani z dużej oferty żywności bezglutenowej. Pokarm "bezglutenowy" nie oznacza "bezpszenny". Wiele bezglutenowych produktów zawiera np. krochmal lub olej pszenny, które są tolerowane przez uczulonych na gluten, ale nie uczulonych na pszenicę.
Obrazy chorobowe wywołane uczuleniem na pszenice mogą być rozmaite. Najważniejsze "narządy docelowe" to skóra (AZS w najróżniejszych formach, szczególnie na twarzy, szyi, rękach, nogach) i oskrzela (skłonność do spastycznych zapaleń oskrzeli, nadwrażliwy system oskrzelowy, prawdziwa, endogenna astma oskrzelowa). Czasami zajęte są jelita (Colitis, choroba Leśniowskiego-Crohna). Także długotrwałe, niewyjaśnione zwyżki temperatury, napady częstoskurczu lub zaburzenia rytmu, okresy znacznego osłabienia mogą być następstwem alergii na pszenicę.
Najważniejszym środkiem zaradczym w przypadku uczulenia na pszenicę, niezależnie od "organów docelowych" i objawów jest dieta eliminująca pszenice i jej produkty.
Dieta bez pszenicy
Pod tym pojęciem nie należy rozumieć wyeliminowania pszenicy i takich produktów jak chleb, pieczywo, makarony etc. z pożywienia, lecz zupełne wyłączenie informacji o pszenicy. Chodzi przy tym o biofizykalną informację zawartą w drganiach, które wysyła każda substancja w naszym kosmosie, przy czym każda substancja ma swoje własne specyficzne spektrum drgań. Mówimy dlatego o "kodzie biofizykalnym" i określamy unikanie jakiegokolwiek kontaktu nie tylko z samą substancja, lecz także z czysto fizyczną informacją jako karencję kodu.
Okazało się, że u niektórych pacjentów nadwrażliwość na alergen jest tak duża, że skontaktowanie się nie tylko z niematerialną informacją substancji może wywołać najsilniejsze reakcje. Szczególnie duże znaczenie ma to odkrycie dla pacjentów z AZS. Duże trudności dla pacjentów uczulonych na pszenicę powstają właśnie przy zapewnianiu całkowitej eliminacji informacji o pszenicy, przy czym chodzi o pszenicę w środkach spożywczych, jak również o informacje o pszenicy z otoczenia.
Celem tej ulotki jest wyjaśnienie pojęcia ścisłej karencji pszenicy i podanie ogólnych rad. Przy przestrzeganiu diety konieczna jest ciągła uwaga i nieomal detektywistyczne zacięcie. Lista produktów spożywczych, które zawierają pszenicę (podamy ją poniżej ) nie jest w żadnym wypadku kompletna. Należy ją uzupełnić w zależności od indywidualnych przyzwyczajeń życiowych i miejscowej podaży. Sprawdziło się tworzenie lokalnych grup samopomocy (np. dla AZS), skupiających ludzi wymieniających między sobą doświadczenia, informacje o miejscowych możliwościach zakupów, niebezpieczeństwach z tym związanych, o handlowcach, piekarzach, rzeźnikach, sklepach ze zdrową żywnością itp.
Środki spożywcze, które zawsze zawierają pszenicę
* Chleb - każdy chleb, również gdy nazywa się go "chleb żytni" lub "chleb orkiszowy", zawiera większe lub mniejsze domieszki pszenicy! Dotyczy to również chleba razowego i wielu innych gatunków pieczywa. Pieczcie Państwo sami swój chleb lub kupujcie chleb z pewnego źródła (najlepiej przetestować!).
* Mąka - jeżeli kupujecie Państwo mąkę bezpszenną (np. orkiszową, żytnią itd.) w sklepie ze zdrową żywnością, upewnijcie się, czy w młynie, z którego ona pochodzi nie mielono wcześniej pszenicy. Również w domu należy zwrócić uwagę NA resztki mąki pszennej w pojemnikach itp.
* Grysik pszenny we wszystkich formach.
* Pokarmy dla niemowląt - gotowe produkty dla niemowląt, jeżeli nie jest wyraźnie zaznaczone, że są bezpszenne lub bezglutenowe.
* Wyroby cukiernicze- ciasto, torty, keksy, wafle, praktycznie wszystkie gotowe towary.
* Bułka tarta - uwaga na panierowane potrawy, także gotowe.
* Makarony - wszystkie nie zadeklarowane jako bezpszenne lub bezglutenowe makarony: np. kolanka, spaghetti, makaroni, ravioli itd.
* Knedle (kluski) - także mrożone i półprodukty.
* Knedle ziemniaczane (kluski ziemniaczane) z farszem lub bez (np. knedle morelowe, śliwkowe).
* Pyzy (kluski drożdżowe) i inne podobne gotowe produkty drożdżowe.
* Otręby pszenne - często w produktach do regulacji trawienia.
* Kiełki pszenne - w wielu produktach zdrowej żywności; olej pszenno kiełkowy; zobacz oleje roślinne!
* Hostia - poinformujcie księdza koniecznie o alergii pszennej Waszego dziecka! Hostię można również zrobić z mąki orkiszowej.
* Słone ciasto" nie jest do jedzenia, używa się je do formowania. Sama tylko manipulacja wystarczy, aby wywołać reakcje alergiczne!
Środki spożywcze, które mogą zawierać pszenicę:
Mąka pszenna jest tanim środkiem zagęszczającym i wypełniającym, dlatego dodaje się ją do wielu przemysłowo produkowanych środków spożywczych. Obowiązek wykazania na opakowaniu (zadeklarowania) nie jest zawsze przestrzegany, czasami podaje się określenia, tj. zbożowe środki wiążące, białko zbożowe, białko roślinne, mąka sucharowa, mąka keksowa itp.
* Produkty mleczne -jogurt (np. aktywny jogurt z otrębami pszennymi), zagęszczone mleko, sery topione.
* Produkty mięsne - klopsiki, pieczeń peklowana, parówki, mortadela, kiełbasy krojone, pasztety, metki, konserwy mięsne, wszystkie panierowane lub otaczane w mące mięsa. Prawie nieznane źródło błędów dietetycznych w kiełbasach to "utwardzone tłuszcze roślinne", które znajdują się w suchych i trwałych kiełbasach itp. Prawie zawsze zawierają informację o pszenicy.
* Gotowe produkty rybne - paluszki rybne, klopsiki, ryby w cieście lub panierce.
* Jarzyny - wiele gotowych potraw jarzynowych, zup itp. konserw jarzynowych z sosami, piure ziemniaczane.
* Zupy - zupy gotowe, konserwy, kostki Magii, Knorr).
* Sosy i przyprawy - przyprawy do zup, przyprawa Curry.
* Oleje roślinne - nie zważa się na nie, a często są przyczyną błędów. Wiele wartościowych olejów (np. słonecznikowy, kukurydziany, z oliwek) zawiera w jakiejś postaci informację pszenną. Uczuleni na pszenicę powinni stosować oleje przetestowane.
* Margaryna obowiązuje to samo co dla olejów roślinnych. Większość margaryn wyprodukowanych na bazie roślinnej zawiera informację o pszenicy.
* Także musztarda, ketchup, gotowe majonezy, przybrania do sałatek jako produkty zawierające oleje powinny być przetestowane.
* Frytki i chipsy są często pieczone w olejach zawierających pszenicę.
* Proszek do pieczenia - (np. Haas)
* Napoje - gotowe kakao, czekolada do picia, napoje mleczne, piwo pszenne.
* Słodycze - czekolady (np. Smarties zawierają mąkę keksową), lody, budynie, musy, desery dla dzieci, batony typu Mars, Bounty, Milkyway, baton owocowy.
Ważna wskazówka:
W przypadku pacjentów z ciężką postacią AZS w fazie wysoce wrażliwej może okazać się konieczne usunięcie na pewien czas wszelkich produktów zawierających pszenicę w jakiejkolwiek postaci z mieszkania chorego. Może dojść do ciężkich reakcji, gdy inna osoba np. używa mąki, chleba itp. poprzez czysto niematerialną informację (specyficzny, biofizykalny wzór drgań). Z tych samych powodów należy w tej fazie unikać sklepów spożywczych, supermarketów, a szczególnie piekarni i cukierni (zobacz na ulotce dotyczącej hyperergii).
Możliwości zastępowania pszenicy
Najbardziej logiczny i pełnowartościowy surogat dla pszenicy to orkisz. Jest to pierwotna forma obecnie hodowanej pszenicy. Ma jednak inną cząsteczkę białkową i jest tolerowany przez uczulonych na pszenicę (ale nie przez uczulonych na gluten!). Przetwarza się go identyczne jak pszenicę. Także inne rodzaje zbóż są dobrze tolerowane (żyto jęczmień, gryka) i można je stosować zastępczo. Trzeba jednak zawsze zwrócić uwagę na zanieczyszczenia przez pojedyncze ziarna pszenicy, które zdarzają się dość często przy przechowywaniu, wypełnianiu lub manipulowaniu.
żródlo:www.vegamedica.pl/html/diety/dieta_bezpszeniczna.html
zobacz też http://laboratoriumnovum.blogspot.com/2011/05/alergia-czy-nietolerancja.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz