żódło:http://www.ksylitol.com/ |
Po pierwsze, poza surowymi owocami, które zapewniają bardzo różnorodne doznania smakowe istnieją też suszone owoce, które ze względu na proces suszenia, a co za tym idzie, wyższy indeks glikemiczny są bardziej energetyczne i sycące.
W tej chwili istnieje całkiem spory wybór suszonych owoców: rodzynki, morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, śliwki, borówki, jagody... Poza sklepami, gdzie można je kupować na wagę (są wtedy świeższe, niż te pakowane w torebkach), polecam też sklepy zielarskie, gdzie istnieje całkiem spory wybór suszonych owoców. Zwykle ludzie kupują je do mieszanek ziołowych, ale równie dobrze można sobie kupić paczkę suszonych jagód i zjeść je tak, jak inni jedzą cukierki.
Przy wyborze suszonych owoców najlepiej szukać takich, które są oznakowane jako suszone ekologicznie - jeśli suszone owoce mają jasny i są miękkie - oznacza to, że do ich konserwowania użyto dwutlenku siarki, siarczynów, benzoesanu sodu bądź innych chemikaliów. Trzy wymienione powyżej konserwanty są szkodliwe, szczególnie dla wątroby. Osoby cierpiące z powodu przewlekłych bóli o jakiejkolwiek etiologii powinny w ogóle skreślić z diety produkty zawierające benzoesan sodu, ponieważ wzmaga on ból. Owoce suszone na słońcu są zwykle twardawe i ciemne i takich należy szukać.
Istnieje też kilka naturalnych słodzików, które można używać do wypieku ciast, słodzenia itp.
Syrop daktylowy
Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością,. Bardzo słodki, pyszny, ciemnobrązowy syrop uzyskiwany ze zmielonych daktyli. Doskonały zarówno do słodzenia, do wyrobu domowych cukierków, rachałtułkum, jak i tradycyjnych ciast. Wskazany przy kłopotach z trawieniem, szczególnie przy skłonności do zaparć.
Razem z olejem rycynowym, owocami kolendry i łodygą maku może być stosowany do przeczyszczania żołądka. Przepis ten pochodzi z papirusu Ebersa, ma więc ponad 3.5 tysiąca lat(!) - i nadal pozostaje aktualny.
Niewskazany przy biegunkach. Niewskazany w większych ilościach przy hipoglikemii i cukrzycy. Niewskazany przy Candidiozie.
Inulina
Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, i aptekach. Inulina jest to polisacharyd zbudowany z około 30 reszt fruktozy i podobnie jak skrobia stanowi substancję zapasową roślin takich jak mniszek lekarski, oman wielki, łopian większy, cykoria podróżnik czy wężymord. Inulina, która wejdzie na rynek jest otrzymywana z korzenia cykorii podróżnika, w którym stanowi od 12 do 49% składu. Jest to biały, lepki biały proszek, przypominający nieco w smaku watę cukrową. Zaspokaja psychiczną potrzebę sypania czegoś białego łyżeczką do herbaty - wskazana dla osób, które odstawiają cukier rafinowany i trudno im się pozbyć starych nawyków. Nadaje się do słodzenia, wyrobu cukierków i ciast. Wskazana przy kłopotach z trawieniem, niezwykle pomocna przy kłopotach z trzustką, przy hipoglikemii i cukrzycy. Niewskazana przy skłonnościach do wzdęć i przy zespole drażliwego jelita.
Ksylitol
Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością,,ostatnio nawet w sklepach spożywczych. Bardzo słodki, biały proszek uzyskiwany z drzewa brzozowego. Podobnie jak inulina, wskazany dla osób, które odstawiają cukier i trudno im się pozbyć starych, cukrowych nawyków.
Wykazuje m.in. pozytywny wpływ na szkliwo zębów (!), jest antyseptyczny i jako oligosacharyd, a konkretnie pięciocukier, jest łatwo przyswajalny dla człowieka, nie karmi natomiast bakterii i drożdżaków - i dlatego jest wskazany przy Candidiozie. Ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, a więc jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Zwiększa przyswajanie wapnia, a więc jest przydatny przy wszelkiego rodzaju niedoborach wapnia - z osteoporozą włącznie. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g ksylitolu dla wzmocnienia kości. Jest także pomocny przy skłonności do zaparć. Niewskazany przy biegunce oraz dla małych dzieci w większych dawkach ze względu na niedojrzałość enzymatyczną układu trawiennego. Do większych ilości ksylitolu (15 g i więcej) trzeba dochodzić stopniowo, inaczej może pojawić się rozwolnienie.
uwaga: jedynym krajem w Europie, który produkuje ksylitol z brzozy (a więc zawiera bioinformację brzozy), jest Finlandia.
Ostatnio na rynku pojawił się Ksylitol pochodzenia chińskiego, pozyskiwany jest głównie z kukurydzy (jakiego rodzaju kukurydzy możemy się tylko domyślać). Obecnie szczególnie dzieci reagują alergiami na żywność modyfikowaną genetycznie (GMO).
Znamiona kukurydzy
Białe, jeszcze nieususzone znamiona kukurydzy. Znamiona kukurydzy są dostępne w sklepach zielarskich, Znamiona kukurydzy to nic innego, jak suszone "włosy" kukurydzy. Ususzone i pokruszone znamiona mają brązowy kolor i są sypkie podobnie jak rooibos. Znamię kukurydzy jest delikatnie słodkie i nadaje się raczej na samodzielną herbatkę, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, niż na typowy słodzik, niemniej jednak wymieniam ją w tym spisie, bo taka herbatka doskonale zaspokaja głód słodyczy.
Znamiona kukurydzy są świetnym, łagodnym środkiem na wiele dolegliwości, m.in. oczyszczają i poprawiają przemianę materii, wzmacniają i regenerują żołądek i śledzionę, są antycukrzycowe, antykrwotoczne, pomocne przy stanach zapalnych dróg żółciowych i woreczka żółciowego, a także przy kamicy moczanowej, fosforanowej i przy białkomoczu, wzmacniają serce, tonizują Qi, regulują miesiączki i wzmacniają układ moczowo-płciowy.
Brak jakichkolwiek przeciwwskazań.
Lukrecja
Korzeń lukrecji gładkiej jest dostępny w sklepach zielarskich,. Korzeń ma jasnożółty kolor. Lukrecja jest bardzo słodka, można ją gotować lub zaparzać, by osiągnąć słodziutki napar - trzeba uważać, żeby nie przesadzić! Taka słodka woda nadaje się jako dodatek do przetworów owocowych, kompotów, ciast, można też dodawać odrobinę lukrecji do słodzenia herbatek ziołowych. Często właśnie w takim celu dodaje się jej do szczególnie gorzkich ziołowych mieszanek leczniczych.
Lukrecja ma bardzo szerokie spektrum działania leczniczego, m.in. wzmacnia żołądek, śledzionę i ukł. limfatyczny, jest antykaszlowa, antyprzeziębieniowa, przeciwbólowa, przeciwzapalna, antybakteryjna, antyalergiczna, cytostatyczna, estrogenna, pobudza korę nadnerczy itp.
Jest niewskazana dla osób o wysokim ciśnieniu, stosujących leki oparte o dioxin, ze skłonnością do obrzęków - dłuższe stosowanie lukrecji powoduje bowiem zatrzymywanie jonów sodu w organiźmie. Niewskazana przy biegunkach.
Melasa ekologiczna
Trudna do upolowania, czasem obecna w sklepach ze zdrową żywnością. Melasa jest to ciemnobrązowy, złocisty, gęsty syrop o karmelowym posmaku. Powstaje jako "surowiec odpadowy" przy produkcji białego cukru. Paradoksalnie - zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych, jakich w cukrze się nie uświadczy. Standardowe cukrownie sprzedają melasę jako karmę dla bydła, właśnie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Nie stanowi to jednak straty dla nas, gdyź w zwykłych cukrowniach melasa jest siarkowana - dlatego też trzeba szukać melasy ekologicznej. Melasa działa wzamacniająco, witaminizująco i odtruwająco na cały organizm. Szczególnie wskazana jest na wiosnę w okresie tzw. przednówku, dla osób mających kłopoty z anemią, będących w stanie chronicznego przemęczenia, wyczerpania, przy zapaleniu trzustki, w zaburzeniach miesiączkowania, dla rekonwalescentów, jako środek osłonowy po usunięciu amalgamatów oraz dla kobiet w ciąży i karmiących.
Niewskazana w większych ilościach przy hipoglikemii i cukrzycy. Niewskazana przy Candidiozie. Niewskazana przy ostrych biegunkach.
Miód
Dostępny właściwie wszędzie. Jedyną rzeczą, o którą trzeba się zatroszczyć to to, by nie był sztucznym miodem, ani tzw. ziołomiodem - są to po prostu fałszywki. Prawdziwy miód można poznać m.in. po tym, że po nabraniu go na łyżeczkę układa się na wklęsłości w "górkę". Jeśli przybiera kształt "dołka", jest zafałszowany cukrem. Warto kupować miód w sklepach ekologicznych, zielarskich bądź wprost od pszczelarza. Wskazań do używania miodu jest mnóstwo - jest to wręcz temat-rzeka. Warto dobierać sobie miody podług aktualnego zapotrzebowania, a więc spadziowy i lipowy przy przeziębieniach, akacjowy przy awitaminozie, wrzosowy i nawłociowy przy chorobach nerek itd. Niewskazany w większych ilościach przy hipoglikemii, cukrzycy i uczuleniu na produkty pszczele.
Stevia
Dostępna w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, cena około 50-60 zł za 50 g. Pochodzi z Ameryki Południowej. Zwykle sprzedaje się ją w postaci pokruszonych listków bądź sproszkowaną, choć miałam też w ręku wersję w płynie. Ma zielony kolor. Nadaje się do słodzenia herbatek, wypieków, Bardzo słodka i wydajna - potrzeba jej naprawdę niewiele, dosłownie na czubek noża, żeby posłodzić np. herbatę. I tutaj uwaga - reguluje poziom cukru we krwi, co jest szalenie istotne dla osób z hipoglikemią i cukrzycą. Hamuje powstawanie kamienia nazębnego i próchnicy (!). Brak jakichkolwiek przeciwwskazań.
żródło:
http://www.skuteczna-dieta.pl/slodkie-i-zdrowe.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz