Soja - o czym nie wiemy?
...zawiera dużo naturalnych toksyn, czyli ,,antypokarmów". Najważniejszymi z nich są inhibitory enzymów, które blokują działanie trypsyny i innych enzymow koniecznych do trawienia białek.Inhibitory te to duże,ciasno zwinięte proteiny, ktorych nie da się kompletnie unieczynnic poprzez gotowanie. Mogą stac sie przyczyną poważnych zaburzeń żołądkowych,obniżenia stopnia trawienia białek oraz chronicznego niedoboru aminokwasów. W doświadczeniach na zwierzętach dieta z dużą zawartością inhibitorów trypsyny powodowała powiększenie i stany patologiczne trzustki, a nawet raka trzustki.
...zawiera hemaglutyninę - substancję powodującą zlepianie krwinek. Inhibitory trypsyny i hemaglutynina są inhibitorami wzrostu.
...zawiera czynniki wolotwórcze - substancje prowadzące do zaburzeń czynności tarczycy.
...ma w sobie dużo kwasów fitynowego, ktory może zablokowac przyswajanie zasadniczych soli mineralnych w przewodzie pokarmowym, prowadząc do niedoboru
wapnia,magnezu,miedzi,żelaza, a zwłaszcza cynku.
...cynk zwany ,,pierwiastkiem inteligencji", jest konieczny do optymalnego rozwoju i funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, odgrywa rolę w tworzeniu kolagenu,
bierze udział w mechaniżmie kontroli cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą.Jest niezbedny do zachowania w zdrowiu układu rozrodczego, stanowi kluczowy składnik
wielu enzymów, wpływa również na układ immunologiczny.
...izoflawony zawarte w produktach sojopochodnych dla niemowlaków, to,, pigułki antykoncepcyjne dla dzieci". Niemowlę żywione wyłącznie produktami sojopochodnymi
otrzymuje dziennie - w stosunku do wagi ciała - ilośc estrogenów odpowiadajacą co najmniej 5 tabletkom antykoncepcyjnym. Niedostatek hormonów męskich u samcow
jest przyczyną niedorozwoju orientacji przestrzennej, zdolności uczenia i wizualnego różnicowania zadań. Przyszłe wzorce seksualne, programowane we wczesnym okresie rozwoju, ulegają zaburzeniom. Nadmiar estrogenów u samiczek powoduje przedwczesny rozwój seksualny, przyszłe problemy z układem rodnym
...genistein powoduje zaburzenia układu dokrewnego, stymuluje komórki piersi do wkroczenia w cykl komórkowy (hiperplazja nabłonkowa), stąd już krok do początków rakowacenia komórek.
inspiracja:
własne obserwacje i wątpliwości
http://www.kontestator.eu/artykuly_z_nexusa/nexus_012_produkty_sojowe_obietnice_i_zagrozenia.php
zdjęcie: wikipedia
Kiedyś gdy nie jadłem mięsa wtedy jadłem soję, ale od jakiś 3lat wogóle nie jadam produktów sojowych, bez żadnej szczególnej przyczyny.
OdpowiedzUsuńJa również nie jadam soji, uwielbiam za to kaszę jaglaną...Jednak głównym powodem poszukiwań informacji na jej temat, były dane podane mi przez pacjentkę w okresie okołomenopauzalnym, która zaobserwowała u siebie nasilenie problemów gastrycznych po wprowadzeniu do diety preparatu soyfem- dla kobiet z dolegliwościami okresu menopauzy.Po odstawieniu preparatu dolegliwości ustąpiły.
Usuń