Korzeń imbiru był znany i wykorzystywany już w Starożytnych Chinach i Indiach. Stosowany jest w wielu dolegliwościach i chorobach - od leczenia przeziębienia po łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego. Z najnowszych badań wynika też, że systematyczne stosowanie suplementów zawierających korzeń imbiru może chronić jelita przed rakiem.
Dr Suzanna M. Zick z Uniwersytetu Michigan
analizowała działanie imbiru wśród 30 pacjentów, którzy przez 28 dni przyjmowali
codziennie po dwa gramy preparatu z korzenia imbiru. Potem dr Suzanna M. Zick
porównała poziom stanu zapalnego w jelitach badanych. Okazało się, że 28 dniach
stosowania imbiru nastąpiła wyraźna redukcja większości markerów stanu
zapalnego, co sugeruje, że imbir może działać jako środek zapobiegający rozwoju
nowotworów.
Dr Suzanna M. Zick uważa, że należy jeszcze przetestować skuteczność korzenia imbiru w ten sam sposób, w jaki SA prowadzone wszystkie inne próby kliniczne. Wnioski opublikowano w piśmie "Cancer Prevention Research" wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Badań nad Rakiem.
Dr Suzanna M. Zick uważa, że należy jeszcze przetestować skuteczność korzenia imbiru w ten sam sposób, w jaki SA prowadzone wszystkie inne próby kliniczne. Wnioski opublikowano w piśmie "Cancer Prevention Research" wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Badań nad Rakiem.
(Źródło: rynekaptek.pl)
Nie brałam nigdy żadnych suplementów z imbirem, może pora w takim razie to zmienić. Nie jadam też imbiru raczej, dodaję do niewielu potraw. Mam zespół jelita drażliwego dlatego muszę uważać na posiłki. Słyszałam, że warto brać probiotyki, znalazłam taki polecany przy ibs https://trilac.pl/trilac_ibs/ na przykład.
OdpowiedzUsuń