niedziela, 6 marca 2011

Korzyści z wyciskania na zdrowie

Świeży sok - owocowy, warzywny, z dodatkiem ziół - obfitujący w witaminy, minerały, enzymy i przeciw-utleniacze.    Smaczny, zdrowy i kolorowy!           
  • To sposób na jedzenie owoców i warzyw przez dzieci i osoby starsze, zapracowane, chorych i rekonwalescentów, oraz osoby z utratą apetytu.  Łatwiej jest wypic dużą szklankę soku z marchwi, niż zjeśc 500g startej marchewki dziennie. Łatwiej wypic szklankę soku z jabłek z dodatkiem buraczków czy marchewki niż zjeśc 500g jabłek, jednego buraczka i dwie marchewki.

.
  • Spożywając świeże soki łatwo dojdziemy do pożądanych 5 porcji warzyw i owoców ( ok.1,5 kg owoców i ok.2,0 kg warzyw), dziennie, w celu poprawy stanu naszego zdrowia i ochrony przed niekorzystnymi wpływami cywilizacji.

  • Soki nawilżają ciało, dostarczając najczystszej w świecie wody, przyswajalnej przez organizm w 100%. Nie dostarczają szkodliwego cukru, soli, tluszczu ( sałatki i sosy sa zazwyczaj przyprawiane). Wiele z nich ( dzięki znajdującym się w nim substancjom) ma działanie ochronne - przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działają korzystnie na nasz układ nerwowy, znosząc stres.
  • Soki owocowe i warzywne są bogate w przeciwutleniacze (beta-karoten, polifenole, i wiele innych) oraz witaminy (A,B,C,D,E,K),które mają działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi ( neutralizacja wolnych rodników) i chorobami układu krążenia.Ograniczają wystąpienie udaru mózgu, chronią przed miażdżycą, zakrzepicą, zatorowością i zacmą, chronią przed szkodliwym wpływem monitorów komputera na nasze oczy. Znane jest również ochronne działanie antyoksydantów przed choroba Alzheimera.

  • Regularnie pite soki z wielu owoców i warzyw pozwalają obniżyc ciśnienie i wysoki poziom LDL, poprawiają krążenie i przyspieszają metabolizm, poprawiają diurezę. Efekty ich stosowania zauważalne są niemal natychmiast po spożyciu.

  • Świeże soki z ziół (trawy jęczmienia, słonecznika, pszenicy, owsa) mają są skuteczne w drenażu i detoksykacji organizmu, poprawiają pracę wątroby, nerek, ale także służą do leczenia wielu chorób skóry i jelit. Często polecane są dla naturopatów, zwlaszcza jesienią i wiosną. Niektóre swieże soki, pite okresowo, znajdują zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, slużą profilaktyce nowotworowej oraz

  • Świeże soki są biodostępne, przyswajane w pełni, oszczędzają energię, organizm nie wydatkuj jej na trawienie.  Stymulują wydzielanie soku żołądkowego, przygotowując go na przyjęcie pokarmow stałych, poprawiają trawienie.



A więc -  szklanka naturalnego soku warzywnego?
Może owocowego?
Na zdrowie! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz