Dieta może zapobiegać wielu nowotworom.
Czy istnieje dieta, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka?
Tak. Na pewno powinna to być dieta bogata w warzywa i owoce. Badania potwierdzają, że największe ryzyko zachorowania na nowotwór występuje w grupie osób o najmniejszym spożyciu witamin C i E, a także karotenoidów, tokoferoli, flawonoidów.
Problem z wykonaniem badań polega jednak na tym, że nie można ich przeprowadzić w taki sposób, by grupie kontrolnej nie podawać owoców i warzyw, innej grupie podawać ich pełną rozmaitość, a jeszcze innej - tylko pojedyncze.(...) Eksperyment pokazany w krótkim czasie nic nie pokaże.(...)
Problem z wykonaniem badań polega jednak na tym, że nie można ich przeprowadzić w taki sposób, by grupie kontrolnej nie podawać owoców i warzyw, innej grupie podawać ich pełną rozmaitość, a jeszcze innej - tylko pojedyncze.(...) Eksperyment pokazany w krótkim czasie nic nie pokaże.(...)
Czy są jakieś składniki,które warto dostarczać organizmowi , by zapobiec chorobie nowotworowej?
Niektóre produkty mają ich bardzo dużo.
Do cennych zaliczyłabym:: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę.
Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew, zawierają sulforan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E.
Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóżniają procesy degeneracji komórek,a także wspomagają procesy regeneracji.(...)
Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew, zawierają sulforan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E.
Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóżniają procesy degeneracji komórek,a także wspomagają procesy regeneracji.(...)
Czy to prawda , że są przyprawy, które pomagają zapobiegać nowotworom?
Tak. Intensywnie badana jest kurkuma.(...). Ma ona działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Być może w przyszłości kurkumina będzie lekiem przeciwnowotworowym! Badania kliniczne pokazały, że hamuje ona angiogenezę, czyli powstawanie naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór.
Cenną przyprawą jest również imbir. Bioaktywne związki w nim zawarte działają antyoksydacyjnie, ale też przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Takie działanie wykazuje również rozmaryn (...).Przyprawą przeciwnowotworową jest też szafran uprawny (...).Ekstrakt z szafranu dodany do hodowli komórek raka piersi niszczył je, wywołując apoptozę. Podobnie działał na komórki wątroby oraz na raka okrężnicy.
Cenną przyprawą jest również imbir. Bioaktywne związki w nim zawarte działają antyoksydacyjnie, ale też przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Takie działanie wykazuje również rozmaryn (...).Przyprawą przeciwnowotworową jest też szafran uprawny (...).Ekstrakt z szafranu dodany do hodowli komórek raka piersi niszczył je, wywołując apoptozę. Podobnie działał na komórki wątroby oraz na raka okrężnicy.
A suplementy z kocim pazurem?
(...) Uważam , że dziś powinniśmy korzystać z tego, co mamy już przebadane. Bardzo dużo badań, i to wykonanych przez polskich naukowców, pokazało przeciwnowotworowe działanie antocyjanów aronii. Znakomita jest też zielona herbata - z badań na dużych populacjach wynika, że osoby, które piją często zieloną herbatę, rzadziej zapadają na nowotwory, i to różnego typu, np. piersi, prostaty.
Dużo związków przeciwnowotworowych mają jabłka.(...) - zjedz ,, dwa jabłka codziennie i nie potrzebujesz onkologa".
Dużo związków przeciwnowotworowych mają jabłka.(...) - zjedz ,, dwa jabłka codziennie i nie potrzebujesz onkologa".
Warto wspierać się suplementami, czy wystarczy zdrowo się odżywiać?
Na pewno najważniejsze jest zdrowe odżywianie.
Jednak żywność, którą kupujemy w supermarketach, jest przetworzona, konserwowana, została pozbawiona wielu cennych składników mineralnych. Dlatego uważam, że warto pomyśleć nad suplementacją."(....).
Jednak żywność, którą kupujemy w supermarketach, jest przetworzona, konserwowana, została pozbawiona wielu cennych składników mineralnych. Dlatego uważam, że warto pomyśleć nad suplementacją."(....).
wywiad z prof. Iwoną Wawer z Katedry i Zakładu Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego
WUM, zamieszczony w ,,Manager Apteki", nr 1/11 luty 2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz