sobota, 5 marca 2011

Flawonoidy: jak jemy - tak żyjemy

 ,,Nie choroby są dziedziczne, dziedziczony jest nieprawidlowy tryb życia, który w rezultacie jest przyczyną wielu chorób."     M.Tombak

Flawonoidy - to grupa ok.7000 substancji biologicznie czynnych, pochodzenia roślinnego, o szerokim spektrum aktywności biologicznej.
W komórkach roślinnych pełnią funkcję ochronną przed chorobami oraz czynnikami środowiskowymi.

W organiżmie człowieka, flawonoidy i ich metabolity, podobnie jak wita- miny, uczestniczą w różnorodnych procesach metabolicznych,
naprawczych (odtruwajacych) i adaptacyjnych. Niezbędny element diety człowieka (ok.1,0 - 1,5 g/dzień), wpływają pośrednio na ogólny stan zdrowia. Obecność w diecie flawonoidów, a zwłaszcza zachowanie odpowiedniego ich spożycia jest bardzo ważnym elementem  w profilaktyce powstawania wielu chorób.
Dostępne dane naukowe ( badania ,, in vitro", na zwierzętach, a także z udziałem ludzi) potwierdzają szereg korzystnych właściwości flawonoidów, oraz możliwości ich zastosowania w profilaktyce i leczeniu:
  • superskuteczne antyoksydanty, czyli tzw. "zmiatacze wolnych rodników", opóżniają procesy starzenia chronią witaminę C i glutatin - naturalne antyoksydanty
  • posiadają właściwości stymulujące, regulują przemianę materii, przyspieszają diurezę i metabolizm
  • wykazują działanie przeciwmiażdżycowe- chronią LDL przed utlenianiem, kardioprotekcyjne, tonizujące i uszczelniające naczynia włosowate, rozszerzają naczynia krwionośne obniżając ciśnienie, zapobiegając udarom i zawałom
  • wpływają korzystnie na biosyntezę kolagenu, poprawiając tym samym stabilnośc tkanki łącznej, a więc i wygląd skóry
  • łagodzą objawy menopauzy
  • wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne 
  • posiadają zdolnośc pochłaniania promieniowania UV i wiązania metali ciężkich poprzez chelatację
  • wykazują aktywnośc przeciwnowotworową- chronią DNA, obniżają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe
Wiele badań potwierdza synergistyczne działanie flawonoidów, ich metabolitów i witamin. Wykazują  większą skutecznośc, gdy stosowane są jako kompleksy, a nie izolowane lub syntetyczne substancje. Podstawowym więc ich  żródłem powinna byc codzienna, zróżnicowana dieta, bogata w różnorodne zioła, przyprawy, warzywa ok.2,1 kg/dzień i owoce ok.1,5  kg/dzień, gotowane i surowe, uzupełnione świeżymi, naturalnymi, domowymi sokami. Dotychczas nie stwierdzono istotnych klinicznie objawów niepożądanych stosowania flawonoidów.

Suplementacja? Tak, ale tylko jako naturalne substancje, bez dodatków, konserwantów, syntetycznych witamin i wypełniaczy.

www.juiceplus.pl
http://pml.strefa.pl/ePUBLI/144/19.pd
http://kosmetologia.com.pl/artykuly/charakterystyka-flawonoidow-i-ich-rola-w-kosmetyce-i-terapii.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz